Blog

moskee

 

 

 

 


De Masjed-e Jame moskee in Isfahan

Mijn Yoga: Iran

Yoga is er niet alleen om het lichaam sterk en soepel te maken, of de geest rustig. Yoga is er ook om mee te nemen in je dagelijks leven. En hoe, dat is voor iedereen anders.

Een van de momenten dat de yoga mijn leven verrijkte, was deze lente in Iran. We waren voor het eerst als gezin op reis. Twee volwassenen en drie kleine kindjes. Dat alleen is trouwens al iets waarbij ik de yoga goed kon gebruiken…

Iran is prachtig. Vooral droog en uitgestrekt. Met Isfahan als sprookjesstad in die droogte. De Iraanse mensen zijn super aardig, gastvrij, geïnteresseerd en gezellig. Zo ook het gezin waar wij met Homestay in Isfahan sliepen.

Aan het einde van de dag dronken we thee met zoetigheid in de woonkamer met onze gastheer en vrouw. Ik had nog wat moeite om al die gastvrijheid te omarmen. Totdat de vrouw, Parvine, aan mij vroeg wat ik dan deed in het dagelijks leven. Toen ik zei dat ik op een advocatenkantoor werkte, knikte ze instemmend. Toen ik vertelde dat ik daarnaast ook veel yoga deed en yogales gaf, brak haar gezicht open. Ze wilde ook zo graag yoga doen! Of ik wat voor kon doen. Toen hebben we staan lachen om alle houdingen die ik deed, en die Parvine en haar man met mij meededen.

Yoga hielp me om me op dat moment te uiten en me te laten zien. En om aan haar te geven. De yoga zorgde ervoor dat we verbonden. Ik denk weken later nog met een warm gevoel aan Parvine en haar man.

Yoga bleek voor mij niet alleen een manier om in contact te komen met mezelf, maar het vormde ook een brug die toegang gaf tot de ander.

Nou vooruit, nog een plaatje dan omdat het ook een beetje een reisverhaal is :)

brug3                       De Si-o-Seh Pol brug in Isfahan